Днес, 19 февруари, се отбелязват 151 години от гибелта на Апостола на свободата

...
Днес, 19 февруари, се отбелязват 151 години от гибелта на Апостола на свободата
Коментари Харесай

Почитаме паметта на Апостола: Навършват се 151 години от обесването на Васил Левски

Днес, 19 февруари, се означават  151 години  от гибелта на  Апостола на свободата Васил Левски.

Дяконът, Игнатий, Джингиби, Апостолът на свободата или просто Левски – това са имената, с които е прочут Васил Иванов Кунчев. Левски е съществена фигура в българското освободително придвижване. Организира Вътрешната революционна организация (ВРО) и Българския революционен централен комитет (БРЦК).

Един от най-дейните българи в битката за избавление на България от турско иго. Неговите политически и държавнически визии следват духа на най-хубавото от европейските демократични правила.

На 27 декември 1872 година Васил Левски е хванат от турската полиция до Къкринското ханче край Ловеч. До последно османците не знаели кого са заловили и Левски бил откаран в Търново, с цел да бъде разпознат. Чак там станало ясно кой е той. Впоследствие е бил отведен в София, където бил предаден на съд.

В София Левски е изкарван на разпит шест пъти. Първият разпит е извършен на 4 януари 1873 година от комисия отпред с Али Саиб паша. Пред съдиите Апостолът трансферира цялата виновност за активността на Вътрешната революционна организация върху себе си и предотвратява задържането на други нейни дейци.

Смъртната присъда е издадена на 14 януари, доказана е седмица по-късно – на 21 януари 1873 година  60 подсъдими са наказани на затвор и изгнание и двама са обесени – Димитър Общи и Васил Левски.

„ Каквото съм правил, в изгода народу е “ –  казва Левски в изповедта си пред архиерейския наместник на София отец Тодор Митов в последните мигове преди да тръгне към бесилото.

На 18 февруари 1873 година присъдата е изпълнена в покрайнините на София.  Мястото на обесването на Васил Левски се намира в центъра на днешна София, където е повдигнат негов монумент.

При удостояване на паметта на Апостола има разминаване сред датата на неговата гибел –  18 февруари, която се отбелязва в редица градове, в това число и в родния му град Карлово, и почитането в по-голямата част от страната – 19 февруари.

При въвеждането на Григорианския календар в България през 1916 година годишнината от гибелта на Васил Левски се отнася за събития,  случили се преди 1 март 1900 година В този случай нужната корекция за привеждане на датата 6 февруари (стар стил) по новия григориански жанр е от 12 дни, затова е 18 февруари.

dariknews.bg

Източник: bunt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР